Campania de comunicare #SafeStadium
Astăzi continuăm cu răspunsurile Dnului Dan Sofronie, Senior Engineer la SDC Proiect, companie furnizoare de servicii de proiectare structuri de rezistență, care ne răspunde la câteva întrebări legate de siguranța infrastructurilor sportive.
💬 Care sunt cele mai mari riscuri sau probleme la care sunt supuse stadioanele/sălile polivalente în acest moment? Care sunt soluțiile principale în privința lor?
Provocări tehnice care apar la stadioanele/sălile polivalente sunt:
1. Vibrațiile gradenelor şi a elementelor structurale care le susţin.
2. La acoperiş, deschiderile mari care aduc după sine şi încărcări gravitaţionale mari.
3. Complexitatea mare datorată utilizării diverselor tehnologii de execuţie aferente materialelor de construcţie implicate (elemente de beton armat, elemente prefabricate, elemente metalice)
💬 Unde apar cele mai multe erori în acest sens, din experiența dvs.?
Aceste erori apar la necorelarea între specialităţi (arhitectură, rezistenţă, instalaţii) și din cauza abaterilor ce apar în perioada de execuţie.
💬 Ce măsuri referitoare la siguranța structurală trebuie să aibă în vedere proiectele de infrastructură sportivă ca stadioanele? Care sunt reperele principale de bune practici?
1. Pe lângă prescripţiile comune impuse de normativele în vigoare, clădirile din infrastructura sportivă, datorită încadrării lor în clase de importanţă superioară, se dimensionează la acţiuni şi eforturi sporite pentru a îndeplini cerinţele de siguranţă structurală.
2. Posibil reverificarea încărcărilor utile impuse în codurile de proiectare.
💬 Din experiența dvs., este sănătatea structurală o prioritate pentru acest tip de proiecte? De ce?
Ar trebui actualizat normativul privind comportarea în timp a construcțiilor, P130-1999, astfel încât să se impună măsuri speciale de urmărire în timp a constructuctiilor supuse la încărcări dinamice
💬 Pe scurt, cum pot fi asigurate întreținerea și sănătatea structurală pe termen lung, inclusiv în exploatare, ale unui proiect de tip stadion?
Întreținerea și sănătatea structurală pe termen lung, inclusiv în exploatare, ale unui proiect de tip stadion se poate face printr-un program de urmărire în timp special. Problema este că normativul P130-1999 nu impune urmărire specială pentru acest timp de construcţii.