#SafeInfrastructure 🚩Un nou profesionist în domeniu s-a alăturat dialogurilor APMGS (Asociația Profesională de Monitorizare Geotehnică și Structurală) despre sănătatea structurală a infrastructurii de transport. Este vorba despre Dl. Cornel Bărbuț, un inginer cu o experienţă de 30 ani în lucrări de Infrastructură pe fibră optică atât din România, precum şi la nivel internaţional, vicepreşedinte al AFOR – Asociaţia de Fibră Optică din România, reprezintă România în comitetele tehnice de standardizare europene despre Fibră Optică în calitate de Preşedinte CT 138 – Fibre Optice al ASRO. Acesta ne-a vorbit despre siguranța infrastructurii de transport și importanța digitalizării în asigurarea unor căi de transport mai sigure.
Preluăm integral răspunsurile domnului Bărbuț, în calitatea noastră de membri ai APMGS.
💬APMGS: Cum vedeți în acest moment infrastructura de transport a României, dacă ne referim la siguranța rutieră a acesteia, sub aspectul sănătății ei structurale? Ce credeți că trebuie îmbunătățit?
Infrastructura de transport a României are nevoie de un layer consistent de infrastructură de conectivitate de-a lungul acesteia, care să asigure, printr-un mix echilibrat de cabluri de fibră optică deja existente şi nefolosite (pe lângă autostrăzi de exemplu) şi comunicaţii wireless, siguranţa rutieră şi informaţională, pentru o sănătate structurală şi monitorizată în timp real în vederea unor decizii şi acţiuni rapide.
💬APMGS: Care sunt principalele 2-3 recomandări pe care le puteți face și care credeți că influențează direct siguranța infrastructurii de transport de la noi?
În primul rând, infrastructura de transport fizică a României are nevoie să fie asistată în paralel de o infrastructură de fibră optică cu rol de "coloană vertebrală informaţională", cu tot ecosistemul aferent (inclusiv cu echipamente de monitorizare a fibrei optice senzitive).
În al doilea rând, avem nevoie să schimbăm mentalitatea CAPEX din achiziţiile publice pentru infrastructura de transport şi de alocat un buget constant pentru întreţinere şi upgrade (OPEX).
În al treilea rând, trebuie folosită senzoristica şi IoT pentru a îmbrăca infrastructura de transport în hainele eficienţei operaţionale, pentru reduceri semnificative de costuri la reparaţii şi pentru adăugarea constantă de servicii noi adiacente infrastructurii de transport, care să fie focusate pe DATE (atât Date deschise cât şi alte date utile).
💬APMGS: Care sunt principalele bariere care îngreunează, din punctul dvs. de vedere, capacitatea României de a avea o infrastructură de transport mai sănătoasă structural?
Corupţia, lipsa de educaţie şi incapacitatea de a lucra în echipă (să moară capra vecinului).
💬APMGS: Cum evaluați deschiderea factorilor de decizie și a autorităților gestionare de infrastructură în ceea ce privește creșterea nivelului de siguranță și sănătate structurală a infrastructurii? Este aceasta o prioritate, din ce observați?
Aproape de zero. Pe alocuri există interes, dar se concretizează foarte greu. Nu doar că momentan nu este o prioritate, dar este neglijată şi lipsită de atenţie necesară.
--
🚩 #SafeInfrastructure este un demers inițat de APMGS (Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală) referitor la bune practici și recomandări pentru siguranța rutieră și sănătatea structurală a infrastructurii de transport. Ca membru fondator al asociației, ne alăturăm și susținem acest demers prin redarea integrală a dialogurilor APMGS cu specialiști ai domeniului.