Presa

Prof. Șerban Dima, Allied Engineers: „Avem un cadru legislativ viu, care se actualizează continuu pentru creşterea siguranţei construcţiilor în exploatare”

Seismul din martie 1977 rămâne un moment de cotitură pentru domeniul construcțiilor din România.

Numărul mare de victime și de clădiri prăbușite atunci a făcut autoritățile vremii să conștientizeze nevoia de îmbunătățire substanțială a normelor de proiectare și execuție în construcții, spune prof. univ. dr. ing. Șerban Dima, senior partner Allied Engineers. În ultimele decenii, normele și reglementările au trebuit să țină pasul cu progresul tehnologic, pentru a asigura o mai mare siguranță și rezistență la cutremure a construcțiilor. Am discutat cu domnul Prof. Șerban Dima despre cum sunt elaborate aceste norme și despre ce presupune adoptarea lor de către companiile din domeniu.

  1. Ați început să studiați în 1967 și ați obținut diploma de inginer cinci ani mai târziu. Cum arăta domeniul construcțiilor din România la acea vreme?

În anii 1970, politica de industrializare și urbanizare promovată de regimul comunist a avut ca rezultat o dezvoltare accelerată a domeniului construcțiilor din România. S-au construit atunci numeroase blocuri de locuințe, fabrici, infrastructură industrială și de transport. Tot în acea perioadă s-a promovat construcția unor structuri monumentale și edificii publice grandioase, menite să evidențieze puterea și prestigiul regimului: palate ale culturii, hoteluri, instituții guvernamentale și monumente.

Aceea a fost o perioadă în care s-a construit mult şi repede. Pentru a accelera ritmul construcțiilor și a reduce costurile, s-a adoptat tehnica prefabricării, elementele de construcție tipizate fiind executate industrial și ulterior asamblate pe șantiere.

Citește interviul complet la: https://arenaconstruct.ro/prof-serban-dima-allied-engineers-avem-un-cadru-legislativ-viu-care-se-actualizeaza-continuu-pentru-cresterea-sigurantei-constructiilor-in-exploatare/

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane