Interviu cu Mariana Garștea, CEO Sixense România
Constanța devine un pol de dezvoltare din ce în ce mai important al României. Se pregătesc multe investiții aici: de la infrastructură feroviară la infrastructură portuară, rutieră, sportivă, precum și noi dezvoltări rezidențiale.
Cum anume este necesar să se pregătească factorii de decizie, atât autorități publice, cât și investitori? Ce să ia în calcul și cum să se asigure că respectă toate standardele de calitate și siguranță care vin la pachet cu investițiile în mediul construit?Ne-a explicat doamna Mariana Garștea, Director general al Sixense România și Președinte al APMGS (Asociația Profesională de Monitorizare Geotehnică și Structurală), implicată în mai multe proiecte la nivel local, în care monitorizează structural și geotehnică asset-uri importante, alături de echipa ei.
Iată explicațiile pe care ni le-a oferit. Spuneam deja că se pregătesc în continuare investiții semnificative în județul Constanța. Cum să se pregătească factorii de decizie – autoritățile publice și investitorii – pentru a îndeplini toate regulile și standardele care vin odată cu aceste investiții – ne referim aici la reziliență, sustenabilitate, siguranță structurală etc. Ce anume este nevoie să facă?
Așa este; noi înșine, la Sixense România, suntem implicați în lucrările de urmărire a comportării în timp a construcțiilor fie pe durata execuției, fie în exploatare, pentru o tipologie foarte largă de proiecte din toate categoriile în Constanța: de la investiții publice până la investiții private semnificative.
Cu siguranță orice astfel de demers de dezvoltare a mediului construit vine cu foarte multe provocări și standarde de calitate care trebuie respectate atât pentru etapa de execuție, cât și pentru etapa de exploatare. Printre ele se află menținerea siguranței structurale pe termen lung, precum și necesitatea de a întreține asset-uri care să fie eficiente, sustenabile și reziliente în fața tuturor șocurilor climatice și a altor riscuri iminente.
Ce trebuie făcut în acest sens? Cel mai important lucru este ca autoritățile publice și investitorii să aibă în vedere activitatea de monitorizare structurală și geotehnică – și să o prioritizeze în cerințele lor către proiectanți și constructori. Doar cu ajutorul acesteia, se pot asigura că știu în fiecare moment cum anume se comportă o structură, ce probleme pot să apară, cum să le prevină și când să ia decizii de intervenție imediată.
Iar dacă vorbim despre infrastructură critică, este nevoie chiar să ia în calcul integrarea unor soluții digitale în acest sens, care să automatizeze și eficientizeze tot procesul de monitorizare. Mă refer la tehnologii care pot să identifice riscurile rapid, să raporteze date în timp real, să alarmeze toți jucătorii co-interesați, să urmărească remote ce se întâmplă cu un anumit proiect și, practic, să devină un instrument esențial în deciziile de intervenție, de reparații sau de întreținere pe toată durata de viață a infrastructurii la care ne raportăm (platforma noastră Beyond Asset sau Beyond Monitoring sunt două soluții utile în acest sens, de exemplu, pe care le implementăm adesea chiar în Constanța).
Citește interviul complet la: https://www.dobrogeanews.ro/despre-noile-investitii-in-mediul-construit-din-constantacel-mai-important-lucru-este-ca-autoritatile-publice-si-investitorii-sa-aiba-in-vedere-activitatea-de-urmarire-a-comportarii-in-timp/