Provocări sau concepții eronate legate de monitorizarea structurală

Provocări sau concepții eronate legate de monitorizarea structurală

Marian Ene, membru APMGS ne răspunde la întrebarea:
🗨️ Există provocări sau concepții eronate legate de monitorizarea structurală pe care crezi că ar trebui să le cunoască mai bine publicul?



💬 "Da, fără echivoc există pe de-o parte provocări pentru unii administratori sau proprietari – eu asta am descoperit în ultimii 5 ani, iar pe de altă parte sunt și numeroase concepții eronate ale unei părți dintre cetățenii cumpărători de bunuri imobiliare, companii, etc., dar mai ales ale unei bune părți din comunitatea inginerilor cu vocație.

Legat de primul subiect, am observat ca aproximativ 60% dintre beneficiarii lucrărilor de construcții civile, în special, dar și peste 50% dintre cei ai construcțiilor industriale, trebuiesc pregatiti tehnic direct sau indirect, nu doar informați, despre ce rol are monitorizarea structurală și geotehnică în toate stadiile proiectelor pe care ei le desfășoară. Această pregătire este o provocare care trebuie să pornească direct de la cei la care apelează prima dată – echipa de proiectanți si arhitecți sau indirect, dacă ar fi sprijinite mai mult eforturile APMGS de informare în cadrul ISC, CNAIR, Consilii Județene, etc..

La al doilea subiect, concepțiile eronate despre monitorizarea structurală ale unei părți importante de cetățeni, indiferent de profesie sau statut social, sunt generate de motivele lipsei de răspundere și a indiferenței celor implicați în proiectele de investiții:
1. Primăriile care eliberează Autorizațiile de Construire, neimpunând suficient condiții cu privire la calitatea, siguranța și valoarea corectă de piață a investițiilor;
2. Firmele de proiectare care nu au suficientă transparență atunci când contractează anumite proiecte, fiind focusate doar pe optimizare de costuri în detrimentul calității și siguranței construcțiilor;
3. Beneficiarii care comercializează bunuri imobiliare, cei care execută diverse proiecte industriale, companiile care restaurează anumite obiective civile sau industriale, etc. care nu prețuiesc calitatea lucrărilor, respectul față de client, etc., pentru că nu li se impune.

Schimbarea mentalității și direcționarea celor nelămuriți către cunoașterea rolului monitorizării structurale constituie necesitatea implicării tuturor membrilor APMGS, a apropiaților lor si nu numai, a celor cu care colaborează sau interacționează în activitatea lor cotidiană"

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane