#callToActionAPMGS, Nedelcu Florina-Cristina

#CalltoActionAPMGS
Ionut vintila
“Cele patru chei ale monitorizării geotehnice și structurale inteligente:

1. Modul de gândire
2. Setul de instrumente
3. Evoluţia
4. Colaborarea

Ele funcționează în tandem pentru a atenua riscurile cât mai mult posibil, rezultând proiecte mai reușite, care se încadrează în graficul de execuție și în buget.”

Nedelcu Florina-Cristina

membru APMGS
#CallToActionAPMGS este o campanie de comunicare demarată de APMGS prin care ne dorim creşterea nivelului de informare, pregătire şi înţelegere a importanţei lucrărilor de monitorizare structurală şi geotehnică de către cei care dezvoltă şi gestionează patrimoniul construit în România.

Nedelcu Florina-Cristina, membru APMGS, este invitata noastră de astăzi şi ne explică care sunt cele patru chei ale monitorizării geotehnice și structurale inteligente.


1. Modul de gândire
Monitorizarea constă în colectarea parametrilor geotehnici cheie, cum ar fi presiunea porilor, deplasările și presiunile pământului pentru a răspunde întrebărilor specifice legate de investigarea șantierului - stabilitate, performanță pe termen scurt și lung, procesul de construcție și efectele asupra structurilor adiacente. Fiecare instrument trebuie să aibă un scop.

2. Setul de instrumente
Gama de instrumente și tehnici de monitorizare, fie în sol, la sol sau la suprafață, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Instrumentele automate au înlocuit acum în mare măsură citirile manuale. Fibra optică poate fi utilizată pentru detectarea distribuită a tensiunii, temperaturii și vibrațiilor. Instrumentele geodezice precum stațiile totale robotizate și sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS) sunt foarte comune. Radarele terestre, lidarele cu drone și fotogrammetria cu drone sunt din ce în ce mai adoptate. Satellite InSAR este, de asemenea, o metodă bine stabilită de teledetecție.

Există multe instrumente de monitorizare, însă nu multe proiecte își pot permite să le folosească pe toate. Pentru a alege ce instrument să folosești mai întâi, este necesar să ne punem următoarea întrebare: ce ar trebui să monitorizez?

3. Evoluţia
Nu toate instrumentele de monitorizare vor fi implementate de la începutul proiectului. Monitorizarea se va desfășura pe parcursul etapelor de investigare a șantierului, construcție și exploatare a proiectului. O parte din instrumente vor fi instalate în timpul construcției, însă multe proiecte necesită stabilirea unei linii de bază cu câteva săptămâni sau luni înainte de începerea construcției. Apoi, pe măsură ce proiectul evoluează, vor fi instalate instrumente suplimentare, se vor înregistra  date și va fi implementat software-ul de vizualizare a acestora, centralizarea și prezentarea acestora fiind configurate și îmbunătățite pentru a răspunde nevoilor diferitelor părți interesate din cadrul proiectului.

4. Colaborarea
Proprietarul, proiectantul, antreprenorul, responsabilul și integratorul - sunt toți la fel de importanți în procesul de colaborare de asigurarea unui program de monitorizare geotehnică și structurală complet.

Proprietarul ar trebui să recunoască de dinaintea începerii proiectului, beneficiile, inclusiv economiile de costuri, care rezultă dintr-un program de monitorizare geotehnică și structurală conceput și implementat corespunzător. Proprietarul ar trebui să ceară proiectantului să planifice și să specifice un program de monitorizare geotehnică și structurală adecvat, care să ofere aceste beneficii.

Antreprenorul trebuie să conștientizeze importanța programului de monitorizare, a performanței și modul în care el însuși va beneficia de acest program ca instrument de management al riscurilor și de control al costurilor, nu numai proprietarul.

De asemenea, antreprenorul trebuie să faciliteze implementarea programului de monitorizare și să colaboreze cu proiectantul și integratorul pentru a se asigura că programul este implementat în cel mai eficient mod posibil, cu întreruperi minime în procesul de construcție.

Rolul responsabililor de lucrarile de monitorizare este de a colabora cu toate părțile interesate și de a se strădui să înțeleagă obiectivele programului de monitorizare pentru a ajuta la selectarea tipului de instrumente, înregistratoare de date și software-ul de gestionare și vizualizare a datelor. De asemenea, producătorul trebuie să fie mereu atent pentru a profita de orice oportunitate de a-și îmbunătăți instrumentele și de a le face mai robuste și mai ușor de instalat / depanat.

În cele din urmă, integratorul joacă un rol foarte important în instalarea și întreținerea instrumentelor geotehnice și geodezice, înregistrărilor de date, conectivitate și teledetecție, precum și în integrarea acestora în software-ul de management și vizualizare a datelor. Integratorul este în contact permanent cu contractantul, proiectantul și proprietarul care sunt utilizatorii finali ai datelor.

În cele din urmă, cele patru chei ale unei monitorizări geotehnice și structurale inteligente funcționează în tandem pentru a atenua riscurile cât mai mult posibil, rezultând proiecte mai reușite, care se încadrează în graficul de execuție și în buget.

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane