#callToActionAPMGS, Florin Filip, Director General FAD SMART TECHNOLOGY

#CalltoActionAPMGS
Ionut vintila
“Este în interesul beneficiarilor de a cunoaşte şi monitoriza zonele afectate de alunecari de teren pe durata tuturor fazelor unui proiect: studiu de fezabilitate, proiectare, execuţie şi exploatare, pentru a avea informaţii ce pot valida sau invalida lucrările puse în operă. Foarte important este si ca programul şi metodele de monitorizare să fie alese cum trebuie, în funcţie de gradul de risc şi impactul estimat.

Este esenţial ca orice alunecare de teren să fie investigată şi prin măsurători geofizice de tomografie geoelectrică de rezistivitate, metodă care oferă informaţii relevante asupra distribuţiei spaţiale, dar şi asupra adâncimilor la care trebuie instalate echipamentele de monitorizare.”

Florin Filip

Director General
 FAD SMART TECHNOLOGY
#CallToActionAPMGS este o campanie de comunicare demarată de APMGS prin care ne dorim creşterea nivelului de informare, pregătire şi înţelegere a importanţei lucrărilor de monitorizare structurală şi geotehnică de către cei care dezvoltă şi gestionează patrimoniul construit în România.

Florin Filip
, Director General FAD SMART TECHNOLOGY, companie cu activitate  în domeniile: geofizică pe apă și pe uscat, hărți de risc la alunecări de teren și cutremure, geomorfologie, batimetrie marină și fluvială, cartografie, teledetecție, GIS, studii de vânt și dezvoltare proiecte eoliene, investigații subacvatice poduri si baraje, monitorizare infrastructură, vicepreședinte #APMGS, este invitatul nostru de astăzi şi ne-a explicat care sunt elementele principale de luat în considerarea în cadrul proiectării și implementării unui program de monitorizare a unei alunecări de teren și ce ar trebui să se schimbe pentru a avea proiecte implementate cu succes.
APMGS: Care sunt elementele principale de luat în considerarea în cadrul proiectării unui program de monitorizare a unei alunecări de teren?
- Cunoaşterea extinderii pe verticală şi pe orizontală a unei #alunecări de teren
- Viteza de #deplasare a alunecării impune implementarea anumitor soluţii tehnice de monitorizare.
- Infrastructura şi patrimoniul construit expuse riscului. Una e să monitorizăm o alunecare într-o zonă urbană/infrastructura critică unde trebuie să avem obligatoriu şi o componentă de avertizare în timp real  şi alta e să monitorizăm o alunecare în extravilan care afectează terenuri agricole unde programul de investigare trebuie adaptat în funcţie de riscuri.
APMGS: Ce informaţii relevante furnizaţi prin studiile executate de Fad Smart Technology?
De obicei, în România, alunecările de teren se investighează preponderent printr-un caroiaj de foraje geotehnice pentru aflarea distribuţiei spaţiale pe verticală şi orizontală, ceea ce necesită costuri ridicate şi perioade lungi de timp. Tomografia geoelectrică de rezistivitate este cea mai folosită metoda geofizică de investigare a alunecărilor de teren la nivel global şi oferă informaţii foarte rapid legate de distribuţia spaţială a alunecărilor de teren prin identificarea planului de alunecare, a nivelului apei freatice, a adâncimii alunecării, a  zonelor afectate de alunecare, a pachetelor de roci din corpul alunecării etc. Cel mai important aspect este însă dat de furnizarea rapidă a unei secţiuni continue prin corpul alunecării, prin comparaţie cu investigaţiile obținute prin foraje geotehnice care oferă informaţii punctuale şi necesită foarte mult timp.
Să nu uităm de avantajele aduse în cadrul investigării infiltraţiilor din baraje şi digurilor construite din materiale locale unde tomografia geoelectrică de rezistivitate detectează foarte bine zonele de infiltrare şi  este singura metodă geofizică de monitorizare 4D.
APMGS: Ce consideraţi că ar trebui să se schimbe pentru a avea proiecte de succes în monitorizarea alunecărilor de teren?
În primul rând, este în interesul beneficiarilor de a cunoaşte şi monitoriza aceste zone pe durata tuturor fazelor unui proiect: studiu de fezabilitate, proiectare, execuţie şi exploatare, pentru a avea informaţii ce pot valida sau invalida lucrările puse în operă. Foarte important este ca programul şi metodele de monitorizare să fie alese cum trebuie, în funcţie de gradul de risc şi impactul estimat.  
În al doilea rând, este esenţial ca orice alunecare de teren să fie investigată şi prin măsurători geofizice de tomografie geoelectrică de rezistivitate, metodă care oferă informaţii relevante asupra distribuţiei spaţiale, dar şi asupra adâncimilor la care trebuie instalate echipamentele de monitorizare.

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane