Mediul construit local este în continuă dezvoltare. Noi investiții se fac, în timp ce altele trebuie întreținute corespunzător, pentru a ne asigura că ne putem folosi de infrastructură sau alte tipuri de construcții – cât mai mult timp și în deplină siguranță.
Ce se întâmplă cu un proiect de construcții în etapa de exploatare a acestuia? Cum trebuie el urmărit în timp? Cum facem să avem un mediu construit mai sănătos structural?
Am discutat pe marginea acestor întrebări cu doi experți ai domeniului. Mariana Garștea, Director General Sixense România, o companie care oferă soluții digitale și expertiză pentru urmărirea comportării construcțiilor în timp; respectiv cu Vasile Busuioc, inginer și administrator al companiei Vertical Structure Engineering, ce realizează activitățile de proiectare pentru un portofoliu larg de proiecte din domeniul construcțiilor civile, industriale, agricole și al spațiilor comerciale și multifuncționale, cu experiență semnificativă în Pitești, București și alte orașe importante din țară.
Dat fiind că, pentru sănătatea structurală a unui proiect de construcții, colaborarea strânsă și deschisă între inginerul proiectant și partenerul de monitorizare structurală și geotehnică – este extrem de importantă, iată ce ne-au explicat cei doi specialiști.
Cum arată un proiect de construcții sănătos structural? Care sunt principalele lucruri pe care credeți că ar trebui să le știe dezvoltatorii și gestionarii de infrastructură despre urmărirea comportării construcțiilor în timp?
Mariana Garștea: Un proiect sănătos structural este un proiect care este corect întreținut, verificat periodic și care beneficiază de intervenții proactive, în funcție de gradul de risc care afectează structura în mod inevitabil.
Tot ceea ce explic aici poate fi pus în practică printr-o singură activitate esențială – urmărirea comportării construcțiilor în timp (sau monitorizarea structurală și geotehnică, așa cum mai este numită), care ne spune dacă structura este sigură, dacă se comportă așa cum a fost proiectată, dacă necesită vreun fel de intervenție sau reparație, dacă este detectat vreun pericol care să pună în pericol atât structura, cât și comunitatea înconjurătoar.
Citește articolul complet la: https://www.financiarpress.ro/economie/19625-un-mediu-construit-mai-durabil-ce-spun-expertii-despre-cum-il-putem-planifica-si-intretine-corespunzator