Podul Trancão din Portugalia, un viaduct peste râul Trancão, este unul dintre cele mai aglomerate poduri din țară, cu o utilizare medie zilnică de 85.000 de vehicule pe zi. Acest pod arc, realizat din beton armat în 1959, are 329 m lungime pe 30,29 m lățime și are 5 trave separate prin rosturi de dilatație.
Datorită lipsei obligațiilor de proiectare de reglementare cu privire la proiectarea seismică la momentul construirii structurii, podul a trebuit să fie puternic modernizat pentru a-și îmbunătăți performanța în timpul evenimentelor seismice.
Lucrările de restaurare pentru consolidarea structurii podului au fost necesare pentru a crește performanța structurală și siguranța. La baza arcurilor au fost instalate o izolare de bază și un sistem de amortizare seismică pentru a reduce amplitudinea vibrațiilor în timpul evenimentelor seismice.
În plus, a fost stabilită continuitatea tablierului la rosturile de dilatație pentru a asigura comportamentul îmbinării structurii, astfel încât să poată funcționa ca o singură unitate dinamică. Lucrarea principală a constat în tăierea bazei arcadelor și amplasarea dispozitivelor portante din cauciuc cu distorsiuni și amortizare ridicate, precum și în plasarea amortizoarelor vâscoase, care implicau procese complexe de transfer a sarcinii și controlul deplasării.
Sistemul de izolare și amortizare a bazei sunt concepute pentru a absorbi și disipa energia generată în timpul evenimentelor seismice, protejând structura de excesul de stres și deformare.
Cu toate acestea, este esențial să monitorizați comportamentul structurii, deoarece nu este o soluție de tipul „setează-l și uită-l”. În timp, sistemul se poate uza sau poate suferi modificări care îi afectează eficiența, cum ar fi degradarea rulmenților din cauciuc sau lichidul din amortizoare devenind mai puțin vâscos.
Soluţie
Deoarece mișcările podului sunt complet diferite după lucrările de restaurare, experții în monitorizare MATEREO au recomandat instalarea unui sistem de monitorizare pentru colectarea regulată. /date continue despre integritatea structurală pentru a analiza modul în care funcționează noile sisteme ale podului.
Necesitatea sistemului de monitorizare este de a verifica dacă podul se comportă conform modelului structural dezvoltat de inginerii structurali, nu numai în timpul evenimentelor seismice, ci și comportamentul general al podului în ceea ce privește efectele operaționale și de mediu.
Schimbările sezoniere ale condițiilor meteorologice, cum ar fi fluctuațiile de temperatură și umiditate, pot afecta, de asemenea, comportamentul sistemului de izolare și amortizare de bază. De exemplu, schimbările de temperatură pot face ca rulmenții din cauciuc din sistemul de izolare de bază să devină mai rigidi sau mai moi, ceea ce poate afecta eficiența sistemului în absorbția și disiparea energiei.
MATEREO a selectat tehnologia wireless de monitorizare a stării Senceive datorită beneficiilor datelor continue și precise.
Citește articolul complet la: https://www.senceive.com/case-studies/structural-monitoring-trancao-bridge-lisbon