Să nu vă imaginați că planșeul de la Unirii, aflat azi în risc de prăbușire, este o imensă farfurie pe care stau Piața și Parcul Unirii.
În fapt, este un pod peste canalul Dâmbovița (cu o lățime de 32 m, o grosime variabilă între 80 și 120, o lungime de 360 m), și traversează o parte din Parcul Unirii în diagonală. Planșeul a fost realizat în anul 1934 și făcea parte dintr-un plan futurist de acoperire a Dâmboviței în totalitate. Proiectul a fost inițiat de primarul Dem. I. Dobrescu și continuat de primarul Alexandru G. Donescu. În prezent, conform expertizelor, planșeul se află într-o „stare tehnică nesatisfăcătoare”, prezintă degradări severe, ba chiar și stalactite, defecte și infiltrații, și trebuie refăcut de urgență pentru că riscă să se prăbușească.
Începând cu 2025, Piața Unirii va fi decopertată, dar lucrările se vor realiza în etape pentru a nu bloca centrul orașului
Primarul secotorului 4, Daniel Băluță, a anunțat încă din anul 2023 că lucrările de consolidare ale planșeului de beton peste râul Dîmbovița vor demara în anul 2025 și vor dura între doi și trei ani. Contractul de execuție a fost semnat, iar finanțarea lucrărilor este asigurată de Guvern, care a alocat suma de aproximativ 800 de milioane de lei, planșeul fiind obiectiv de infrastructură de importantă strategică. Toată Piața Unirii va fi decopertată, dar lucrările se vor realiza pe porțiuni, în etape, pentru a menține circulația auto și pietonală în zona Unirii și pentru a nu bloca centrul orașului. Proiectul tehnic vizează înlocuirea structurii de beton existente.
Planșeul peste Dâmbovița începe din zona Hanului lui Manuc, în dreptul străzii Căldărari, acolo unde intră Dâmbovița în subteran și se termină unde râul iese la suprafață, la intersecția bd. Unirii cu bd. Dimitrie Cantemir.
Citeste articolul complet aici: https://b365.ro/exclusiv-planseul-unirii-e-de-fapt-un-vechi-pod-peste-dambovita-si-sta-sa-cada-nu-s-a-mai-umblat-la-el-din-1934-si-facea-parte-din-planul-de-acoperire-totala-a-raului-527892/