Presa

Petiție online: Consolidati școlile, grădinițele și spitalele înainte de un cutremur major!

Către: Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să asigurați finanțarea, în regim de urgență, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele. În țară, peste 600 de școli au risc seismic de grad I și II. În București, sunt peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți care s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur, precum și multe spitale din țară.

De ce este important?

Update 1 martie 2023: Guvernul a aprobat un set de soluții legislative pentru consolidarea prioritară a școlilor și spitalelor.

Ministerul Dezvoltării are bani din PNRR pentru finanțarea consolidării a sute de clădiri, așa cum a declarat public chiar ministrul Cseke Attila. Prioritare ar trebui să fie grădinițele, școlile, liceele și spitalele.

Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport [1] al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Situația este la fel de alarmantă și în alte orașe din țară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt școli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.

Iar numărul clădirilor publice care vor cădea la cutremur este mult mai mare, pentru că multe dintre ele nu au fost expertizate [1].

Și unele dintre cele mai mari spitale din București sunt încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii Marie Curie, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta și Serviciul de Ambulanță București Ilfov riscă să se dărâme la următorul cutremur mare.

Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în București, iar alți 16.000 ar fi grav răniți [1]. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid de consolidare, mii de vieți ar putea fi salvate.

În ultimii 30 de ani, în București s-au consolidat doar 30 de clădiri [2]. Din ultima finanțare PNRR, Primăria Capitalei va primi bani pentru consolidarea a doar 6 imobile.

E momentul ca autoritățile să ia măsuri serioase și să finanțeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanțul victimelor din Turcia și Siria. Nu putem rămâne impasibili, așteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România. Trebuie să cerem intervenția de îndată!

Vezi petitia: https://facem.declic.ro/campaigns/consolidare-cladiri-cutremur

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane