Presa

Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

În aprilie 2023, a fost înregistrat la Senatul României, pentru dezbatere, Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (în continuare „Codul urbanismului” sau „Codul”), sub nr. L195/2023. Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, precum și trei comisii de specialitate au emis deja avize favorabile. Codul urbanismuluiurmează să reglementeze, potrivit expunerii de motive, legislația în materie de amenajare teritorială, urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcții, calitatea în construcții și alte obiecte de reglementare conexe.

Deși este încă în stadiul de proiect de lege și poate suferi modificări ca urmare a dezbaterilor din cele două camere ale Parlamentului și din comisiile de specialitate, prin prezentul articol (care se dorește a fi primul dintr-o suită de alte analize juridice) dorim să evidențiem principalele modificări utile pe care le aduce Codul urbanismului, dar și să anticipăm deficiențele care se pot ivi în practică în urma unor eventuale erori de legiferare, mai ales având în vedere că legislația în materie este destul de stufoasă și are un pronunțat caracter tehnic.

 În primul rând, potrivit Codului urbanismului, documentațiile de urbanism se împart în două categorii. Prima categorie este formată dincele de planificare: Planul urbanistic general al zonei metropolitane (PUGZM), care are caracter opțional, Planul urbanistic general (PUG), care are caracter obligatoriu pentru toate unitățile administrativ teritoriale urbane sau rurale, cu excepția UAT-urilor care au ales planificarea prin PUGZM, precum și Planul urbanistic zonal (PUZ). A doua categorie este reprezentată de cele de proiectare, respectiv Planul urbanistic de detaliu (PUD). De asemenea, proiectul de lege stinge definitiv disputa privind natura juridică a acestor acte, stabilind că toate documentațiile de urbanism enumerate anterior sunt acte administrative cu caracter normativ prin care se stabilesc regulile aplicabile la nivelul unităților administrativ-teritoriale și a părților din acestea până la nivelul parcelelor cadastrale, aflate în proprietate publică și privată.
 

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane