Podurile sunt structuri foarte complexe, care au nevoie de o expertiză foarte solidă pentru a deveni realitate. Însă nu doar proiectarea şi execuţia lor sunt importante, ci şi modul în care autorităţile publice se asigură că ele pot fi date în exploatare în condiţii 100% sigure.
În acest sens, cum anume se procedează? Ce operaţiuni şi proceduri trebuie duse la bun sfârşit? Ne-a vorbit despre toate acestea şi ne-a oferit răspunsul la întrebări - Mariana Garştea, Director General al Sixense România companie cu experienţă semnificativă în tot ceea ce înseamnă siguranţa structurală a mediului construit.
Pe lângă serviciile de urmărire a comportării construcţiilor în timp pe care le oferă - adesea, prin soluţii digitale -, Sixense România are expertiza de a realiza lucrări de încercare a podurilor, pentru a confirma şi verifica siguranţa lor structurală, înainte să fie date în folosinţă, datorită autorizaţiei ca laborator de analize şi încercări în construcţii. Compania este prezentă de peste 13 ani pe piaţa locală, are birouri la Bucureşti şi la Cluj, şi a dus la bun sfârşit peste 50 de încercări cu probe pentru poduri de peste tot din ţară numai în ultimul an.
Mai multe, în interviul următor.
Anul acesta avem foarte multe poduri care se dau în exploatare. Se investeşte, în sfârşit, în dezvoltarea infrastructurii de transport rutiere şi feroviare în mod mai organizat. Ce trebuie să se asigure autorităţile publice că au în caietele de sarcini, ca să nu mai apară surprize în exploatare? Ce ne spun prevederile?
În acest moment, ne învârtim într-un cerc vicios, fiecare dă vina pe celălalt: constructorii şi proiectanţii pe beneficiar, că nu a cerut şi prevăzut în caietul de sarcini, nici tehnic, nici din punct de vedere al bugetului; beneficiarul - că proiectanţii şi constructorii trebuie să cunoască şi să aplice legislaţia în vigoare, încă din faza de licitaţie.
Ce trebuie specificat clar, fără echivoc, în caietele de sarcini, sunt respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la încercările cu probe statice şi dinamice pentru podurile cu alcătuire statică particulară şi cu deschideri de peste 30 de metri, conform STAS 12504-86, şi elaborarea şi implementarea, încă din execuţie, a programelor de urmărire a comportării în timp a podurilor, lucrări care să fie adaptate şi continuate în faza de exploatare.
Şi un alt aspect important care trebuie să se regăsească în caietele de sarcini sunt criteriile de calitate pentru aceste lucrări: nivelul de detaliu al documentaţiilor, cine este în măsură să execute aceste lucrări, obligativitatea contractării unui laborator autorizat pentru lucrările de încercare şi urmărire a comportării în timp, evidenţa acestor informaţii pe toată durata de viaţă a proiectului, cum vor fi integrate şi exploatate acele informaţii pentru binele proiectului.
Este vital ca Beneficiarul, prin reprezentanţii săi, să fie implicat în contractarea şi verificarea acestor lucrări, ca să nu apară surprize - iar atunci când spun "surprize", mă refer la probleme în exploatare ce pot pune în pericol comunităţile, traficul, investiţia în dezvoltarea infrastructurii.
Aceste lucrări trebuie tratate cu maximă seriozitate, din toate punctele de vedere: contractual, tehnic, financiar, din punct de vedere calitate şi aplicabilitate în teren a soluţiilor de instrumentare şi măsurători.
Citește interviul complet la: https://www.bursa.ro/mariana-garstea-sixense-romania-stim-cu-totii-prea-multe-poduri-care-au-cedat-structural-in-romania-cand-incepem-sa-tratam-lucrurile-cu-responsabilitate-04568250