Certitudinea exploatarii in siguranta a constructiilor hidrotehnice poate fi obtinuta printr-o urmarire sistematica in timp a deplasarilor si deformatiilor acestora sau a elementelor componente ale constructiei. Analiza deplasarilor si deformatiilor are ca scop furnizarea informatiilor privind starea de stabilitate a constructiei, sau, din contra, modificarile aparute asupra obiectivului de urmarit.
Urmarirea comportarii constructiilor hidrotehnice pentru determinarea eventualelor deplasari si deformatii suferite de obiectivul studiat se realizeaza tinand cont de principiile geodezice. Pentru determinarea deplasarilor si deformatiilor constructiilor se vor efectua masuratori geodezice repetate din punctele de referinta asupra unor puncte amplasate rigid pe constructia supusa analizei.
Pentru studierea deplasarilor si deformatiilor aparute in cadrul retelei geodezice de urmarire, este necesara elaborarea unui model care sa reprezinte cat mai bine realitatea, intr-o forma cat mai simplificata. In functie de natura variabilelor care intervin in model, acestea pot fi:
- modelul functional – contine variabile aleatoare si descrie o relatie pura intre marimi:
v = Ax + l,
unde v – vectorul corectiilor si l – vectorul termenilor liberi au dimensiunea m egala cu numarul observatiilor efectuate in retea. Matricea coeficientilor A are dimensiunea (m,n) si vectorul parametrilor necunoscuti x are dimensiunea n.
- modelul stochastic – din cauza faptului ca asupra marimilor masurate intervin erorile intamplatoare, acestea trebuie tratate ca variabile aleatoare. Efectul erorilor intamplatoare este descris prin intermediul modelului stochastic:
Cm = σ²oQm,
unde Cm reprezinta matricea de varianta – covarianta a masuratorilor, de dimensiune (m,m), Qm reprezinta matricea cofactorilor masuratorilor, de aceeasi dimensiune, si σ²o, denumita varianta unitatii de pondere, este o constanta si este adimensionala.
Citește maimult în articolul apărut în Revista Construcțiiloe: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/05/09/consideratii-teoretice-privind-determinarea-deplasarilor-si-deformatiilor-constructiilor-hidrotehnice-prin-metode-geodezice/