Presa

Cât de rezistente la cutremur sunt blocurile fără autorizație din București?

În Sectorul 1 al Capitalei sunt 680 de construcții ilegale descoperite de Poliția Locală. Acestea ar putea fi un real pericol pentru oameni, în caz de cutremur. Deși construcțiile fără acte în regulă trebuie demolate, de cele mai multe ori rămân în picioare, iar decidenții ridică din umeri.

Imobilele ridicate fără documente de urbanism sunt un risc pentru populație, în situația înregistrării unui seism, pentru că inspectorii în calitatea construcțiilor nu și-au dat girul și nu au putut constata calitatea lucrărilor.

„În ceea ce privește construcțiile edificate sau în curs de edificare fără respectarea prevederilor legale, în ultimii doi ani, și anume 2021 și 2022, la nivelul Poliției Locale Sector 1 s-au aplicat 680 de amenzi contravenționale pentru lipsa autorizației de construire sau nerespectarea acesteia”, se precizează într-un răspuns al Primăriei Sector 1.

Toate aceste construcții pot fi un mare pericol pentru viața cetățenilor, în cazul unui cutremur cu intensitatea apropiată de 7 grade pe scara Richter, spun specialiștii.

„Autoritățile locale și centrale nu au înțeles cât de gravă este situația acestor construcții. Acestea au fost ridicate fără niciun fel de supraveghere, fără niciun fel de expertiză tehnică din care să reiasă că pot rezista la un cutremur”, ne spune Paul Dumbrăvanu, avocat specializat în domeniul imobiliar.

Opinia specialistului a fost susținută în ultimii ani de mai multe organizații non-guvernamentale din București. Asociația „Salvați Bucureștiul” a atras atenția în ultimii ani asupra clădirilor de mari dimensiuni care sunt construite fără documente de urbanism și care pot fi un risc pentru viața populației.

Autoritățile au uitat să includă construcțiile ilegale

„Problema construcțiilor ilegale trebuie analizată urgent de autoritățile publice și cele locale în contextul proiectului de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLAP) de a verifica rezistența la un cutremur a tuturor clădirilor din România, în special a celor cu destinație rezidențială”, cere avocatul Paul Dumbrăvanu.

Clădire de pe Calea Victoriei din București ce trebuie consolidată.
Clădire de pe Calea Victoriei din București ce trebuie consolidată.

Primăria Capitalei a anunțat că dorește să verifice peste 10.000 de clădiri care nu au expertiză tehnică la zi. Ultima verificare națională a structurii clădirilor a fost în 1994-1995, acum 28 de ani.

În acest moment, autoritățile publice centrale și locale nu au însă o situație a clădirilor rezidențiale construite ilegal și nici a celor cu destinație economică, în care se adună un număr mare de persoane. Verificarea lor nu este pe listă.

Pe 1 martie, Guvernul a înaintat Parlamentului varianta finală a unui proiect de lege inițiat de Ministerul Dezvoltării pentru prioritizarea investițiilor de consolidare seismică. Noile reglementări impun și evaluare vizuală a clădirilor, pentru a obține rapid o imagine de ansamblu a vulnerabilității lor la cutremur.

Actul normativ are termene precise, dar mari. Evaluările trebuie să înceapă până la finalul acestui an și se întind până în 2026.

Citește articolul complet la: https://romania.europalibera.org/a/blocuri-construite-ilegal-bucuresti-pericol-la-cutremur/32321524.html

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane