Un subiect care trebuie mai des supus atentiei este legat de practicile viciate din domeniul monitorizarii geotehnice si structurale a constructiilor, care fac ca urmarirea comportarii in timp a acestora sa fie ignorata sau sa nu isi atinga scopul in mod eficient, spune Mariana Garstea, presedintele Asociatiei Profesionale pentru Monitorizare Geotehnica si Structurala (APMGS).
Ea a identificat cateva dintre cele mai frecvente probleme in contextul legislatiei constructiilor din Romania, pe care le redam in continuare:
• Ignorarea monitorizarii pe toata durata de viata a unui proiect.
Multe proiecte se concentreaza doar pe monitorizare in executie, neglijand importanta monitorizarii in exploatare. Acest lucru nu doar ca duce la lipsa de informatii critice privind starea si sanatatea structurala a asset-ului, dar poate genera si costuri mai mari si un efort suplimentar considerabil atunci cand apar probleme.
• Utilizarea tehnologiilor invechite.
Domeniul de monitorizare structurala si geotehnica a constructiilor avanseaza rapid, iar tehnologiile moderne sunt esentiale pentru eficientizarea procesului si obtinerea de date precise si rapide. Folosirea unor metode si echipamente de monitorizare depasite afecteaza calitatea informatiilor obtinute si, implicit, deciziile bazate pe acestea.
• Lipsa standardizarii.
Desi exista legislatie in vigoare, aplicarea acesteia nu este uniforma. Fara standarde clare, exista o variatie semnificativa in practicile utilizate si in alegerea partenerilor de monitorizare. Aceasta poate genera confuzie si poate dauna intregului proiect, subminand astfel obiectivele de siguranta si eficienta.