Noutăți

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

Noi obligații pentru proprietarii de clădiri sunt prevăzute în proiectul de lege ce a fost aprobat de Guvern în data de 05.05.2022.

Imobilele cu risc seismic vor fi consolidate cu bani de la stat, iar proprietarii nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar dacă nu le vând timp de 25 de ani. Dacă totuși vor să-și vândă proprietatea înainte de acest termen, ei trebuie să achite costul consolidării.

Noul proiect include măsuri privind intervențiile necesare clădirilor cu risc seismic, precum și un nou program național de finanțare pentru consolidarea acestora. Pentru respectarea acestor noi obligații se va acorda finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat. Finanţarea va fi de 100% de la bugetul de stat şi, foarte important, este nerambursabilă, spre deosebire de reglementările care sunt acum în vigoare.

Printre prevederi se numără și o nouă metodă de evaluare a clădirilor denumită evaluarea vizuală rapidă ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, în scopul obținerii unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirii. Evaluările vizuale rapide efectuate la nivel regional, local și zonal vor fi utilizate de către autorități pentru a prioritiza și a selecta intervențiile. Evaluarea se va realiza prin inspecția vizuală din exteriorul clădirii, acolo unde nu au fost efectuate lucrări de reabilitare termică, de către personal calificat, care nu necesită atestare profesională suplimentară.

Aceste evaluări vizuale rapide efectuate la nivel regional, local și zonal vor fi utilizate de către autoritățile locale, pentru a prioritiza și a selecta intervențiile. Însă, pentru ca o autoritate să poată face acest lucru, are nevoie de un proces de asset și risk management complet integrat al întregului portofoliu de clădiri cu risc seismic și nu numai.

Sixense Romania are soluțiile necesare pentru a asigura implementarea integrată a acestui proces prin: Beyond Asset, monitorizare structurală integrată, studii de reziliență climatică.

APMGS

Adresa: Str. Gârlei nr. 59, camera 1, Bucureşti, Sector 1
Telefon: (+4) 0758 015 833
E-mail: office@apmgs.ro, presedinte@apmgs.ro
NEWSLETTER

Structural Health Monitoring

Un mediu construit de încredere și durabil este cheia siguranței și sănătății umane