În luna martie a acestui an, Primăria Sectorului 4 a sesizat MDLPA faptul că planșeul din zona Piața Unirii, care acoperă râul Dâmbovița între intersecția dintre străzile Căldărari, Halelor și Bulevardul Dimitrie Cantemir, se află într-o stare avansată de degradare, conform expertizei tehnice realizate asupra Planșeului în anul 2022. Conform expertizei tehnice, au fost propuse două soluții de aplicare a lucrărilor de intervenție la structura planșeului și la structura rutieră:
Soluția 1 – Lucrări de consolidare a structurii existente a planșeului Unirii (dezafectarea planșeului de toate construcțiile amplasate pe suprafața sa, decopertarea straturilor rutiere, demolarea plăcii de suprabetonare, demolarea podurilor boltite, realizarea unei hidrolații performante, lucrări de consolidare etc.)
Soluția 2 – Demolarea completă a structurii de rezistență care susține planșeul Unirii (desfacerea straturilor rutiere, mutarea arborilor, demolarea completă a planșeului, demolarea podurilor boltite, înlocuirea structurii existente cu o structură nouă care să răspundă certințelor de trafic și capacității de tranzit a debitelor de pe râul Dâmbovița, suprastructură din grinzi prefabricate etc.)
În spațiul public a apărut informația că, în programul național de investiții „Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, va fi introdus de urgență proiectul de regenerare a spațiilor publice în zona Pasajul Unirii, prin realizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de acoperire a râului Dâmbovița în Piața Unirii.
Finanțarea va fi realizată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării doar pentru cheltuielile care se pot finanța prin Programul Anghel Saligny, având în vedere că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea totală a investiției iar beneficiarul investiției va fi Sectorul 4 al Municipiului București.
Detalii despre știre: https://arenaconstruct.ro/fonduri-de-urgenta-pentru-o-constructie-in-prag-de-colaps/
Este o veste foarte bună că se investește în reabilitarea spațiilor publice din zona Pasajului Unirii (prin consolidarea planșeului de acoperire a râului Dâmbovița), un pol urban important ca turism și circulație.
Atrag atenția că, odată cu aceste planuri și măsuri, este la fel de important să fie luate în calcul și lucrări de monitorizare a planșeului și a construcțiilor din zona de impact. În lipsa acestora, nu avem cu adevărat toate informațiile referitoare la comportarea structurilor și a infrastructurii din proximitate. Practic, se lucrează „în orb”, fără date care să ghideze intervențiile, fără să cunoaștem cum afectează ceea ce facem – sănătatea structurală a construcțiilor din jur.
N-am exagera deloc dacă am spune chiar că lipsa lucrărilor de monitorizare reprezintă un risc pentru întreaga comunitate, dată fiind importanța zonei respective pentru tot ceea ce înseamnă viață și dezvoltare urbană.
Mi-aș dori foarte mult ca orice acțiune asupra mediului construit să fie gândită de la cap la coadă, cu sens, cu responsabilitate și cu toate datele problemei, deci să includă și măsurile necesare referitoare la siguranță și sănătatea structurală pe termen lung. Să obținem informații reale, din teren, pe baza cărora să luăm decizii de intervenție mereu în cunoștință de cauză, fără improvizații și fără scurtături. Doar așa putem să vorbim despre un mediu construit bine gândit și bine întreținut. Și nu doar să vorbim, ci chiar să îl transformăm în realitate.