Sixense România, companie specializată în soluţii de urmărire a comportării construcţiilor în timp, demarează un program de explicare, promovare şi sprijin al incluziunii sociale şi pe piaţa muncii pentru adulţii cu tulburări de spectru autist (TSA), printr-un parteneriat cu Asociaţia Abilităţi din Dizabilităţi. În acest sens, compania se angajează să direcţioneze în mod recurent 20% din impozitul pe profit către asociaţie şi să discute despre ce presupune integrarea adulţilor cu TSA pe piaţa muncii, în industria construcţiilor.
Tulburarea din spectrul autist (TSA) este o tulburare de neurodezvoltare care poate conduce la provocări sociale, de comunicare şi comportamentale. 1 din 4 copii este afectat de autism, conform raportului CDC din 2022. În România, asociaţiile de profil estimează că trăiesc peste 40.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), dintre care aproximativ 14.000 sunt copii, care au nevoie cât mai timpuriu de servicii de terapie specializată.
"Se recomandă intervenţia timpurie în orice situaţie în care sunt identificare anumite tulburări în dezvoltarea copilului sau alte dificultăţi pe care copilul le are, comparativ cu ceilalţi, de aceeaşi vârstă. Această identificare a comportamentelor şi abilităţilor deficitare sau problematice este esenţială. Cu cât începem intervenţia mai devreme, cu atât cresc şansele ca potenţialul de dezvoltare a copilului să fie mai bine valorificat. De ce? Pe de o parte, pentru că plasticitatea creierului este mult mai mare la vârste mai mici. Pe de altă parte, pentru că se evită parţial acumularea sau agravarea unor deficite ce ulterior pot fi mai greu de recuperat sau compensat. Intervenţia timpurie face diferenţa în evoluţia oricărui copil şi creşte şansele de formare a unor comportamente adaptative, din toate punctele de vedere: motric, cognitiv, social, emoţional şi de comunicare", a explicat Ioana Colibăşeanu, psiholog şi co-fondator Asociaţia Abilităţi din Dizabilităţi.
În Europa, mai puţin de 10% dintre adulţii cu TSA au un job. Pentru a-şi maximiza şansele de a fi integraţi ca adulţi pe piaţa muncii, mai ales într-un domeniu cum este industria construcţiilor, Sixense România şi-a propus să explice care sunt principalele lucruri pe care un angajator ar trebui să le cunoască şi să le respecte atunci când este vorba despre un potenţial angajat cu TSA. În plus, compania militează pentru un mediu organizaţional incluziv în industria construcţiilor, bazat pe plus valoarea pe care o aduce fiecare angajat în parte şi pe performanţa pe care o poate obţine prin setul său unic de abilităţi.
"Aşa cum se ştie deja, un angajator - mai ales unul din industria construcţiilor - este nevoie să adapteze mediul de lucru pentru un angajat cu TSA. Ca să dau doar câteva exemple, în mediul organizaţional, un adult cu TSA are nevoie de instrucţiuni, sarcini şi proiecte foarte clare, de protecţie faţă de anumiţi stimuli senzoriali, de un mediu de lucru predictibil şi de mentorat continuu. Însă lucrurile arată foarte diferit în funcţie de fiecare persoană, de aceea este important să îi cunoaştem istoricul şi să fim deschişi pentru a acorda sprijin individualizat.
Citește articolul complet la: https://www.bursa.ro/program-de-informare-si-sprijin-pentru-incluziunea-pe-piata-muncii-initiat-de-sixense-romania-si-asociatia-abilitati-din-dizabilitati-03106055