Despre calitatea mediului construit din România se discută constant: autorități, entități private și chiar comunități întregi observă nu de puține ori că realitatea lasă de dorit și că avem de-a face cu o serie de probleme importante și generalizate. Ne sună încă prea familiar cazul autostrăzilor abia date în exploatare, dar imediat închise din cauza unei alunecări de teren neidentificate la momentul potrivit, situația unor poduri prăbușite și nereparate la timp sau problemele multor dezvoltări și investiții noi, cu defecte structurale evidente.

Ce este de făcut și cum schimbăm această realitate, pentru ca ea să nu mai rămână doar o discuție pe care o purtăm periodic? Ne răspunde la această întrebare Mariana Garștea, Director General al companiei Sixense România, o echipă care oferă servicii de urmărire a comportării construcțiilor în timp de peste 12 ani și o companie autorizată ca laborator specializat în monitorizare structurală și geotehnică. De asemenea, Mariana Garștea este și Președintele singurei asociații de profil din România, APMGS (Asociația Profesională pentru Monitorizare Structurală și Geotehnică), și discută frecvent despre calitatea mediului construit local. Iată explicațiile specialistului.
Se vorbește de mulți ani despre calitatea proiectelor din industria de construcții și se ridică mereu din umeri când vine vorba despre alunecări de teren care mai afectează o autostradă, despre construcții care au tot felul de probleme structurale sau despre poduri care se prăbușesc și sunt extrem de slab întreținute. Ce este de făcut? De unde o pornim?
Aș porni de la activitatea principală prin care putem verifica sau corecta calitatea proiectelor de construcții, indiferent dacă vorbim despre construcții civile sau despre infrastructură. Mă refer aici la monitorizarea structurală și geotehnică – sau urmărirea comportării construcțiilor în timp, așa cum mai este numită și cunoscută printre specialiști.
De altfel, acest tip de activitate este obligatorie în fiecare proiect, pentru ca factorii de decizie implicați (fie că vorbim despre dezvoltatori, gestionari de infrastructură, proiectanți, consultanți de specialitate etc.) să aibă toate informațiile și datele referitoare la comportarea în timp a proiectului, la riscurile care îl afectează sau la necesitățile de intervenție, întreținere și mentenanță pe termen lung. Pe înțelesul tuturor, urmărirea comportării construcțiilor în timp are rolul de a ne spune dacă există probleme de calitate unde trebuie să intervenim rapid, pentru a nu le lăsa să se agraveze și să ducă la tipurile de incidente menționate în întrebarea dvs.: de la cele mai mici – fisuri, tasări – până la alunecări de teren, prăbușiri ale structurilor și chiar accidente cu pierderi de vieți omenești.
La ce mă refer, mai exact? Din păcate, multe programe de monitorizare sunt făcute prin copy-paste, fără racord la realitatea din teren, fără să se țină cont de obiectivele și scopul proiectului, fără alegerea corectă a echipamentelor și instrumentelor, fără adaptarea la gradul de complexitate al fiecărui proiect. Pe scurt, sunt realizate neprofesionist, superficial, doar pentru a fi bifate, cu date care de multe ori nici nu pot fi folosite sau care pur și simplu sunt incorecte.
Toate acestea se întâmplă prin alegerea defectuoasă a partenerului de monitorizare și, dacă mergem pe firul logic și mai la rădăcina problemei, vin de fapt din inexistența unui set comun, agreat și cunoscut – de criterii în baza căruia să fie aleși acești parteneri. Este nevoie de creșterea gradului de informare în acest sens, pentru ca aceste parteneriate nefericite să nu se mai întâmple, pentru ca dezvoltatorii, gestionarii de infrastructură, proiectanții și alții să nu mai ajungă pe mâinile unor colaboratori nepotriviți și, ulterior, pentru ca proiectele lor să fie cu adevărat sănătoase și sigure. Cred că doar în acest mod putem produce o schimbare reală în toată piața și o aliniere la o serie de standarde comune, împărtășite, incluse de la bun început în caietele de sarcini și în cerințele pe care profesioniștii în monitorizare le primesc, odată cu ofertarea unui proiect sau a altuia.
Citește interviul complet la: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26549574-cat-mult-depinde-calitatea-unui-proiect-constructii-partenerul-monitorizare-geotehnica-structurala-interviu-mariana-garstea-ceo-sixense-romania.htm